دکتر مهدی ملایی پژوهشگر جوان دانشگاه

تاریخ تولد: 1361/1/1

محل تولد:استان یزد-شهرستان خاتم

سمت: عضو هیات علمی گروه فیزیک دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان از مهر 1391

زمینه تخصصی: فیزیک حالت جامد (نانوفیزیک)

سوابق آموزشی :

1-دکتری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، 1385-1390، معدل 17.8

2-کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، 1383-1385 معدل 17.11

3- کارشناسی، دانشگاه یزد 1379-1383 معدل 16.44

جنبه هاي برجسته آموزشی:

-1 نفر اول دوره کارشناسی دانشگاه یزد با معدل  16,44

-2 نفر اول آزمون ورودي دوره دکتري دانشگاه تربیت مدرس در سال  1385

-3 دانش آموخته برتر دوره دکتري دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس در سال 1390  با معدل  17,8

زمینه تحقیقاتی مورد علاقه:

ساخت و مشخصه یابی نانوذرات نیمرسانا

نانوفناوری یکی از فناوری های روز جهانی است که به سرعت در حال گسترش است. خواص و ویژگی های منحصر به فرد و متفاوت از حالت حجیم مواد نانویی منجر به توجه ویژه جهانی به این زمینه علمی شده است. که تحقیقات وسیعی در زمینه ساخت و بررسی خواص انواع نانو مواد در حال انجام است.

از جمله مواد نانویی، نیمرساناهای نورتاب هستند که به علت کاربردهای مهم الکترونیکی، اپتیکی و بیولوژیکی در دهه اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.

موضوع رساله دکتری اینجانب سنتز نانوذرات نیمرسانای نورگسیل و استفاده از آنها به عنوان لایه نورگسیل در قطعات نورگسیل (LED) بود، که این رساله تحت راهنمایی دکتر اسماعیل ساعی ور ایرانی زاد و دکتر نیما تقوی نیا به طور مشترک در دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه صنعتی شریف انجام شد.

اگر بخواهیم کمی مفصل تر در مورد اهمیت اهمیت این موضوع صحبت کنیم باید بگوییم، یافتن منابع انرژی به عنوان جایگزین منابع فسیلی امروزه در دنیا بسیار مورد توجه قرار دارد.که در این زمینه توجه دنیا به سلولهای خورشیدی و پیل های سوختی جلب شده است. علاوه بر تولید انرژی، ساخت قطعات با مصرف کمتر انرژی از اهمیت بالایی برخوردار است. در تکنولوژی روشنایی و تکنولوژی نمایش، دیودهای نوری (LED) به عنوان قطعات با مصرف بسیار پایین تر انرژی در قیاس با لامپ های رشته ای مورد توجه قرار گرفته اند.  تکنولوژی روز ساخت دیود های نوری مبتنی بر ساختارهای P-N هستند که این قطعات به صورت لامپ های LED  و لامپ های استفاده شده در تلویزیون های LED در بازار موجود است. که در کشور ما نیز این لامپ های روشنایی  و تلویزیون های LED که در تکنولوژی نمایش آنها از این لامپ ها استفاده می شود،که غالباٌ ساخت کشور چین و کشورهای آسیایی شرقی هستند موجود می باشند. دیودهای نوری پیوند P-N علیرغم اینکه نقش بسیار مهمی در کاهش مصرف انرژی ایفا می کنند ولی تکنولوژی ساخت این قطعات نوری گران قیمت است و به دانش بالای فنی نیاز دارد. بنابراین امروزه توجه دنیا در بعد تحقیق به سمت ساخت دیودهای نوری با روش های ساده تر ساخت، و با هزینه کمتر نسبت به دیودهای P-N معطوف شده است. از این رو در بعد تحقیقات برروی دیودهای نوری،  دیودهای نوری آلی و دیودهای نورگسیل مبتنی بر نانوذرات نورگسیل که نسبت به دیودهای P-N  دارای مزایایی از جمله روش های بسیار آسانتر و ارزانتر هستند، امروزه توجه بسیاری از محققان را به خود جلب   کرده اند. نانوذرات نیمرسانا به دلیل گاف انرژی و گسیل وابسته به اندازه و پایداری بسیار بالا در برابر رطوبت و شرایط محیطی، برای استفاده در قطعات نورگسیل مناسب هستند.

در ادامه تخصص دکتری خود، سنتز و بررسی خواص ساختاری و اپتیکی نانوذرات نیمرسانا به عنوان اهداف کوتاه مدت و استفاده از این نانوذرات در قطعات نورگسیل و ساخت LED و در نهایت در صورت حمایت کافی تجاری سازی نتایج آزمایشگاهی از اهداف بلند مدت اینجانب است.

از مهر ماه 1391 که فعالیت خود را در دانشگاه ولی عصر (عج) شروع کردم با حمایت معاونت محترم پژوهشی دانشگاه جناب آقای دکتر رنجبر عسکری که در اینجا لازم است از ایشان تشکر کنم  و با همکاری چند تن از همکاران آزمایشگاه نانو را در دانشگاه ولی عصر(عج) راه اندازی کردیم و اکنون دانشجویان ما مشغول فعالیت و انجام پژوهش در حوزه فناوری نانو هستند. بنده نیز فعالت پژوهشی خود را با سنتز نانوذرات نیمرسانای نورگسیل ZnS:Mn شروع کرده ام که تاکنون موفق به سنتز نانوذرات با ابعاد حدود 2.5 نانومتر  با نورتابی در محدوده نور نارنجی شده ایم.

حاصل پژوهش اینجانب تاکنون چاپ و پذیرش برای چاپ 14 مقاله در مجلات معتبر  ISI است، که 6 عدد از این مقالات به نام دانشگاه ولی عصر (عج) بوده است و همینطور 20 مقاله در همایش های معتبر داخل کشور ارایه شده است.